torsdag 9. mai 2013

Sesongåpning - Svein med gutta gjør klar Abela og får årets første seilas.

Sesongåpning - Svein med Bent, Lars og Bjørn gjør Abela seilklar, og får årets første seilas gjennom Kornati til Rogoznica.
Stopp i Trogir, underveis fra Split til Biograd na Moru, hvor Abela har ligget under presenning i vinter. Det smaker med en kaffekopp før de vandrer ned til Central Square i Trogir, som står på UNESCOS Verdesarvliste.
Bent og Lars ved kanalen i Trogir
En tur innom The Cathedral of St. Lawrence, på Cetral Square, Trogirs mest berømte monument, forøvrig også en av de viktigste arkitektoniske moument i Dalmatia. 
De måtte også en tur opp i tårnet i katedralen,
før de spiste lunsj på brygga i Trogir, og dro videre til Biograd.
Etter endel jobbing med pressening, vasking av dekk og sjekking av antenner i masten, er det klart for seilas. Lars tar roret og er i sitt ess.

Kapteinen, 23 m opp i toppen av masta på Abela, Heist opp av venner en kan stole på......

Frisk seilas sørover gjennom Kornati......
Bjørn med stø kurs for Rogoznica.


Skalldyr hos Antonio i Rogoznica.

Kveldsstemning ved Murter.
Lars og Bent pusser skutesiden, Havfrua setter stor pris på den jobben!.
Så en liten Måkeleksjon fra Kroatia. Måkene, som likner på vår hjemlige gråmåke, er Gulbeinmåker. De gule beina kan skimtes på de to første bildene. De to siste bildene viser vår egen gråmåke. Som du ser er beina på gråmåka ikke gule, men lett rosa. Ellers er de to artene temmelig like, dog med en del små forskjeller. Tidligere var gulbeinmåka og gråmåka ansett som en art, men er nå definert som to. Gulbeinmåka sprer seg raskt i middelhavsområdet og nordover. Den sees nå av og til på våre kanter. Snart blir den vanligere her, i følge Bent.