onsdag 23. april 2014

Fellestur til Aphrodisia, Hierapolis og Pamukkale arrangert fra Finike Marina.










Finike ligger på sydøstkysten av Tyrkia, i Antalyaregionen.'
Finike Marina en en populær havn, spesielt godt beskyttet mot sydvestlige vinder som er herskende i området. Dette har vært Abelas vinterhavn vinteren 2013-14.

Finike Marina fikk ny manager, Ziya Dal,  før vårsesongen 2013. Han har bakgrunn fra hotellvirkomhet i Istanbul, og har tydeligvis et langsiktig perspektiv på sin måte å drive marinaen på. Han er svært personlig og deltagende i miljøet i marinaen, og hilser og prater med alle. Han er veldig godt likt av alle vi snakker med. Han har tatt initiativ til ulike  fellesaktiviteter på marinaen, alt fra filmkvelder, quiz, grilling og fotturer til bussturer til nære og fjerne mål. Han har allerede arrangert fellesturer til Cappadocia høsten 2013 og Istanbul tidlig vår 2014. Allerede få uker etter Istanbulturen, som ble omtalt som svært vellykket, var det klart for ny tur, denne gangen til Aphrodisias og Pamukkale. Vi deltok på denne turen.
Tyrkia i slutten av mars er varm som sommeren hjemme. Naturen er fantastisk vakker, det er frodig grønt og mange nydelige blomster og trær. Fjellene fortsatt med snø i høyden, flotte fjellformasjoner, innsjøer..... det var mye "øgongodis".

Det var en veldig hyggelig tur, vi ble kjent med mange av deltagerne, norske, danske, svenske, engelske, tyskere, alle med båt i Finike eller en nærliggende Setur Marina. 

Det er ikke bare bussen som bruker veien...
Vi så mange marmorbrudd, de har forsynt store områder rundt Marmaris i flere hundre år.
Benstrekk med innlagt leskende drikk, mix, 50/50 av appelsiner og granateple, nydelig! og ekstra rik på C-vit!

Svein og Ziya i hyggelig passiar under et kort stopp på bussturen.
Ziya og noen nydelige valper.
Stolt påfugl, enorm fjærprakt.

APHRODISIAS

Aphrodisias, en gresk oldtidsby, navn etter Afrodite, den greske kjærlighetsgudinnen, som her var en stor kultfigur. "Byen av marmor" ligger i Caria, nær den moderne byen Geyre, ca 140 km sørøst for Izmir. Vi starter med en rundtur i museet, og finner raskt hovedpersonen og også en kjenning rett ved inngangen .........

Afrodite
Portrett av filosofen Pythagoras, "du kjenner vel igjen han med sammenhengen mellom sidene i en trekant :-)?!" 
L. Antonius Claudius Dometeinos, 200 e K. En lokal magnat.

Krukke med to håndtak fra førhistorisk tid.

             Bare ting tatt ut fra utgravningene er presentert i Aphrodisiasmuseet, i alt ca 13.000 gjenstander. Det fins forhistoriske ting, ja, datert helt tilbake til 5000 år fK, Herakles her. 
Portrett av en ung pike fra sør Agora, 1ste århundre. Ansiktet er uvanlig individuelt til å være av en ung pike.

C. Julius Zoilus monumentet "Mamly Courage", Joilus blir kronet.

Forhistorisk to-hanket kopp. (spesielt) 
Guden Apollo

Afrodite

..her fremstilt som Gratie.

Den monumentale inngangsporten som utgjøres av 4 x 4 søyler, ble bygget i år 200. Byen ble restaurert gjennom en 30 årsperiode, under ledelse av arkeologen Kenan Erim, født i Istanbul, men en høyt aktet professor i klassiske studier ved NY Univercity. Han så denne gjenreisningen som sitt livsverk, rakk akkurat å oppleve den storslåtte gjenåpningen av portalen i 1990,  før han døde 2 uker senere. Han ble beæret med å få sitt gravsted, noen meter fra denne portalen


Ruiner etter Afrodites tempel 

En enorme stadion! Trolig den best bevarte og den største av sitt slag i hele Middelhavsområdet. Lokalisert på nordsiden av byen. 270 meter lang, 59 meter bred, med plass til 30.000 tilskuere på de 22 seteradene. 

Endesidene av stadion er svakt konvekse, som gjør at tilskuerne gis en spesiell god oversikt til det som foregår på stadion. (bra arkitektonisk brukervelllig tilpasning :-)) 
 Stadion var spesielt tilpasset friidrett, men etter at teateret ble ødelagt ved jordskjelv på 700 tallet, ble østre ende av arenaen brukt til leker, sirkus, dyreshow, kampsport og gladiatorkamper. I Romertiden var stadion scene for et stort antall idretts konkurranser og festivaler.
Stabler av sarkofager, rett ved Sebastion. 
Det gresk-romerske teateret, det ble ødelagt under det kraftige jordskjelvet  på 700 tallet.
   Godt å hvile beina etter noen timer i ruinene.

                                                       
     HIERAPOLIS og  PAMUKKALE.

Blomsterprakt ved inngangen til Hierapolis.
John forteller entusiastisk om oldtidsbyen Hierapolis. Byen ble grunnlagt av kong Eumenes II av Pergamon, ca 190 år f K. Den nådde sitt høydepunkt noe senere, da romerne slo seg ned her. Herapolis ble kalt "de dødes by", for rike mennesker dro dit for å dø. Man antar at det bodde 150.000 mennesker her 200 år e K.
Ruinene av Hierapolis, ca 23 mil nordvest for Antalya og like langt nord for Marmaris, ligger like ved Pamukkale-kildene. Flere minnesmerker finnes, bl a et vel bevart, stort romersk teater. I Hierapolis er også  Apollon-tempelet og Kleopatrabassenget med kildevann som holder jevnt 35 grader, og hvor en kan bade blant gamle romerske ruiner. Byen står på Unescos liste over verdens kultur- og naturarv.
Dynastiet Attalids etablerte og utviklet de varme badene her helt fra 200 år f K. Hierapolis "den hellige by". Higrapolis var beskyttet av underverden, byen haddeallerede 200 år f K kultstatus som valfartsmål, fordi de varme kildene og gassene som strømmet ut, ble sett på som inngangen til underverdenen. En måtte spørre Apollon om fremtid og vilje.
Den brede hovedgaten gjennom Hierapolis, sett fra nord porten, her er de store Nekropolene, fylt med sakrofager, gravkammer av ulike former, for gjenbruk gjennom flere hundre år, fra 100 år e K og frem til år 1300.
Området kom da under selsjukkisk kontroll. Gravene bekrefter byens skiftende historie, bl a rammet av jordskjelv, religionsskifte rundt år 400 e K. da et monumentalt pilegrim senter ble reist over apostelen Filips martyrsted og grav.
Blomstrende mandeltrær

Ulike gravkammer. 

Disse står som de var opprinnelig.


Det var ikke bare "gammel stein" i Hierapolis...


En mer personlig sarkofag.

Mens noen graver er for enkeltpersoner, ser vi her eksempel på slekts gravkammer, der de skrapte sammen knoklene etter de døde til "slektssamling over mange hundre år", for å gjøre plass til nye avdøde.  

Det store området med gravmonumenter var omgitt av flotte parkområder, og veiene belagt med røffe steiner, pent, veltilpasset ruinene.

Det var en merkelig følelse å gå blant disse flott bevarte ruinene, her var det gamle handelsområdet, Agoraen.

Plakaten beskriver vannsystemene som sørget for distribusjon av det varme vannet til de ulike badene i Hierapolis.


Et av alle de imponerende byggverk, hovedporten i Hierapolis..
Her den samme portalen i enden av den imponerende brede gaten og vannsystemene langs sidene.

Latrinesystemet slik det slynget seg mellom de ulike områdene i bosetningene. Avansert.....
Hierapolis er en av romerrikets viktigste byer, og Teateret i gresk stil er dens store arkitektoniske stolthet. Fenomenalt byggverk i en like fenomenal plassering med utsikt sør og sørvestover fra tribunene.

"Finike-seilerne" på teaterbenkene, det er plass til flere, i alt 15.000 tilskuere.

  Apostelen Filip kom han til Hierapolis for å forkynne den kristne tro ca år 40 e K. (Filip er en av de 12 apostlene, mest kjent for å ha matet 5000 personer med fem fisk og et brød) Antikke skrifter forteller at også i kristen tid var Hierapolis et viktig pilegrimsmål, her ble apostelen Filip korsfestet i år 80.
Apostelen Filip grav ble sommeren 2011 funnet i her i Hierapolis etter femti års jakt. Norske forskere deltok under utgravningen. (du så kanskje Schrødingers katt om dette )

Pamukkale trekker hvert år turister fra hele verden for å bade i det varme vannet som strømmer opp fra jorda, og som danner hvite kalkholdige fjellformasjoner. De store helbredende badene ble konstruert av store marmorblokker, uten sement. De fremstår som åpne og lukkede seksjoner linket sammen. 

Her nyter Abelas mannskap Kleopatras bad!  En fantastisk opplevelse!! "Geotermisk vann", 35 grader, sulfatholdig helsebringende, som på Kleopatras tid for over 2000 år siden. En blir oppmuntret til å nyte noen dråper av badevannet, vi syntes opplevelsen var stor nok uten denne drinken....




Bassengene i Pamukkale, Travertinene er en form for kalkstein, avleiringer av mineralkilder, her fra varme kilder. Kalksteinshyllene står på UNESCO's liste over verdens naturarv. Selve navnet Pamukkale betyr "bomullsslottet" på tyrkisk, noe kalkformasjonene faktisk ligner på sett fra avstand. 
Det enestående naturlige fenomenet har i følge forskerne eksistert i over 14.000 år. Det blir dannet ved at varmt mineralrikt vann renner over de naturlige terrassene, i en prosess for rask utfelling av kalsiumkarbonat. Det spesielle grunnvannet kommer ut med en temperatur på 33 til 36 grader og avgir store mengder kalsium etterhvert som det kjøles ned på sin ferd over terrassene. Kalsiumet frigjør seg og former igjen små og store bassenger, i hvite terrasser og søyler. 
Romerne fant fort ut at det mineralrike vannet hadde helbredende effekt på forskjellige sykdommer. De bygde derfor spabyen Hierapolis på toppen av klippene. Hit kom mange historiske kjendiser og koste seg i det sprudlende vannet, som k eks Kleopatra. I dag kan du også se flere godt bevarte ruiner i åsene rundt toppen av kalkterrassene. Det ene av disse er spabassenget til de gamle romerne, og det er fortsatt i bruk. I dag heter det Pamukkale Termal, og er flott for et velgjørende svømmetak i en dampende ekte ruinatmosfære. 
Her er en sprekk i jordskorpen, deilig fotbad :-) 
Vandring i bassengene....... 

Hierapolis og Pamukkale er en eventyrlig opplevelse.....