torsdag 29. mai 2014

Knidos - viktig havneby i antikkens Lille Asia.

Etter en middag med hyggelige seilvenner i Datca, seilte vi vestover mot Kap Krio, Datcahalvøyas vestligste odde. Lette sørvestlige vinder førte oss til Knido. Knidos og Halicarnassus (nå Bodrum) var de viktisgte havnebyene i den sørvestlige delen av Lille Asia i hundreårene rundt Kristi fødsel. Havnen ga god beskyttelse mot den sterke nordvestlige meltemien for handelsfartøyene, før de gikk videre nordøstover mot Halicarnassus. Knidosbefolkningen var stolte av den nye havnebyen de hadde bygd rundt 360 f K, og utsmykket byen med mange flotte kunstverk og  skulpturer, bl a en meget spesiell skulptur av Knidos' skytsgudinne, Afrodite. Hun fikk tilnavnet Euploia, "Seilgudinne". Statuen gjorde Knidos berømt rundt hele Middelhavet, det var den første statuen som fremstilte en kvinne naken.
Dette er en Romersk marmor kopi av Ludovisi ' Knidos-Afrodite.
Knidos ble utgravd i 1850 - 1860 av Sir Charles Newton. Han sendte flere av de utgravde gjenstandene, bl a  flere hundre skulpturer til Britisk Museum. Man mener Afrodite også havnet der. Charles Newton skriver i sin dagbok: "Om Halicarnassus kan være stolt over sitt Mausoleum og Rhodos over sin Koloss i bronsje, kan den lille staden Knidos peke med stolthet på sin statue av Afrodite, et mesterverk som under det Romerske imperiets dager ble så berømt at kunstelskere fra alle land reiste til Knidos for å se den berømte Afroditestatuen."
Det ble også funnet mynter med Afrodite på.

Knidos er en fin havn også for nåtidens seilere, vi følte vi kastet anker midt i antikken, godt på innsiden av den sunkne, antikke bølgebryteren.


Fra Abela fikk vi et fint overblikk over byen, med hus, tempel, terrasser, gater, agora og ikke minst det vel bevarte teateret nær sjøen.



Esler vandret blant ruinene.

Den gamle bymuren, her den går ned i sjøen på østsiden av byen. 
 Omtrent slik må Knidos ha sett ut for nesten 2.500 år siden, bortsett fra en enkel restaurant og arkeologenes bygninger. 

Knidos mest berømte innbygger var Eudoksos, en allsidig naturvitenskapsmann, som påvirket vitenskapen under antikken både innen matematikk og astronomi. og bl a en forgjenger til Euklid innen geometrien. Til hans skole i Knidos var det knyttet observatorium, hvor utallige observasjoner av himmellegemer ble gjort, riktignok ikke alle like anerkjente i dag. det er funnet et vakkert solur etter Eudoksos på Knidos.

Ingen kommentarer: