lørdag 22. oktober 2011

Fra Fertilia - Vinterhavn for Abela til fly hjem fra Olbia

Mye "øgongodis", mye vakker natur på vår ferd fra vestkysten til østkysten av Sardiniapå veg til flyplassen i Olbia.









Siste natt sov vi hos Maria, 75-80år, en stor opplevelse. Over: bilde av gården hennes og jordene, hvor hun drev gårdsdriften. Hun hadde 5-6 gårdarbeidere som hun ledet med myndig hånd.



Huset var et lite museum, vakre ting sto utstilt overalt. Maria laget en aftens for oss, all mat og vin var egenprodusert! Vi var kjempeimponert. Rommet vårt var nydelig gammeldags, rent og vakkert!























Vi ble servert en mengde retter, alt hadde hun laget selv av produkter fra gården. Vi var de eneste gjestene, men hun disket opp som om det skulle vært et stort selskap.













Prosciutto Crudo.... nammmmmmm











Ravioli laget hun også til oss.













På besøk hos Maria på kjøkkenet.











Kapteinen storkoste seg i det romerske badet, relativt nybygget, ved de åpne varme kildene i Fordongianus. Vannet holdt 45-50 grader, vi måtte gå ned i badet i tre trinn for å tilpasse oss temperaturen.

















Her ved den åpne varme kilden i Fordongianus. Så varmt at en brenner seg.


























Vi forlot Fertilia og Alghero for 3 dagers biltur over Sardinia mot Olbia. Her er vi i Fordongianus, en gang den største Romerske by i indre Sardinia, sjarmerende med de gamle byggverk, mest berømt, Casa Mededdu, fra tidlig på 1600 tallet.










Abela i en av Punta Contes flotte bukter. Her har en nærheten til Alghero, men samtidig flott vill natur, lekkert bade vann og utgangspunkt for fine turer.
























Fertilia ligger 5-6 kilometer fra Alghero. Fertilia Marina er en liten og koselig havn, med ca 100 båter. God service og veldig hyggelige "marineros". Her ligger Abela, yttert på marinaen, en kan skimte Alghero i bakgrunn. Dette Abelas vinterhavn.

torsdag 13. oktober 2011

Fornellipassasjen tidlig på morgenen, før det ble bølger





















Vi forlot Asinara tidlig onsdag morgen, i håp om at bølgene ikke rakk å bygge seg opp så mye at vi ikke kunne passere Fornelli passasjen. Det hadde blåst sønnavind om natten, den skulle dreie på vest. Øst-vest passasjen er bare 3 meter på det grunneste, og Abela, som må ha minst 2.5 meter, har ikke mye å gå på om det blir bølger.

Vi hadde måne på vesthimmelen ut fra Cala Reale på Asinara, og vel fremme ved passasjen kom solen opp, de to første bildene viser morgenstemning, hhv mot vest og øst.





På kurs inn mot passasjen ser vi flere titalls hester på morgenbeite syd på Asinara.






På sydsiden store mengder med sjøfugl.










Passasjen er smal, men lett å navigere med overettmerker mot vest....










.... og her: overettmerker mot øst.





Asinara.

Asinara er en øy nordvest på Sardinia. Øy med bratt klippekyst, men 3-4 bra havner hvor det er lagt ut bøyer. Asinara har endel sjeldne dyrearter, som for eks en bestand av albino esel, derav navnet på øya. Den ble for få år siden gjort om til dyrereservat og marimt reservat. Øya ble brukt som krigsfangeleir fra den første verdenskrig, og flere medlemmer av den Etiopiske keiserfamilien satt som fanger har da Italia okkuperte landet fra 1936 -41. Senere ble mafiamedlemmer og terrorister holdt fanget her frem til 1997, øya ble ansett som relativt rømnings sikker :)
Kystfyret som markerer leden inn til Cala Reale på Asinara.










Bildet viser landskapet med endel husdyr, eslene i forgrunn.












Det var tydelig ny giv på øya, gamle nedslitte hus ble vakkert renovert, de fremsto med flotte avdempede farger og nydelige hageanlegg.








Månen dagen før den var full, og kapteinen dagen etter..... bursdagen :-)










Et av husene som absolutt hadde et forbedringspotensiale.








Dette var vel blitt flott?! Hagen og brygga sto for tur.









Kirken lå vakkert til i naturterreng.










Også et av de flott restaurerte husene.







Porto Santa Teresa di Gallura

Noen glimt fra Porto Santa Teresa di Gallura, Stor fin havn, velutviklet for båt turismen. Svært lun i vestavind og grov sjø som vi hadde hatt fra Maddalena.



















mandag 10. oktober 2011

Kapteinens fødselsdag!

Frokost i Abela 10.10.2011

I anledning dagen fikk Havfrua sitte ved kapteinens bord.









Bildet viser det moderne seilskip som går som charterbåt i middelhavet. Korsika i bakgrunn.






Vi forlot Maddalena etter lunsj. Kurs mot Santa Teresa di Gallura, værmeldingene, både UGRIB, Passage weather, Storm og Yr meldte max 8m/s.
Vi målte nesten 30 knop (ca 15 m/s), bølger på 3 meter. Vi fikk vite i havnen at i Bonifaciostredet blir sjøen grov i slik vind :-)

Dagen ble feiret med 4 retter og tilhørende viner.
Kapteinen får bursdagstelefon fra barnebarna hjemme. STAS!!!!!!!!!
Barnebarne syntes det var urettferdig at de ikke fikk delta i feiringen av Farfar, så vi måtte love familiefeiring dagen etter at vi er tilbake i Norge.

søndag 9. oktober 2011

Fjelltur med utsikt over hele Maddalena arkipelet

Garibaldi statuen sentralt i havnen.





En vakker kaktus med san Stefano i bakgrunn



Vestover mot Isola Spargi
over cala Francese.










Rev med turkis vann nord på Maddalena, herfra ser vi over til Korsika med Bonifacio nordvestover.







Utsikt over haven fra Francesco oasen









Mot Isola Caprera og videre sørover mot Porto Cervo









Frances av Assissi's Oase


















Maddalena by lørdag kveld



UGRIB er en utmerket vindmelder, og i praksis ser vi hvordan Maddalena som ligger mellom de to vindsystemene, i vest: området mellom Menorca og Sardinia, og øst: mellom Sardinia og Italias fastland, ligger i klarvær, mens vind og regnbyer passere i øst og vest.





Mot øst, det blåser 20 -30 knop fra nordøst.














Mot vest, Det blåser 20-32 knop fra vest



















Tilbake etter noen timers seiltur til Porto Cervo. På vandring i de smale sjarmerende gatene i Porto Mercantila på Maddalena. Vi skal utteste en anbefalt restaurant, $PIK€ Garden, tipset av tyske seilere vi hadde truffet ved et par anledninger.











Kveldstemning på havnen i Porto Mercantile. Månen er full om 3 dager.








Morsom "underholning": 12 jenter ved nabobordet ankom rett før oss. Skikkelige kaklejenter, de underholdt hele restauranten, alle snakket hele tiden, det var et ubeskrivelig lydnivå, til og med italienerne som satt ved de andre bordene lo seg skakke av dem.








Mens de øvrige restaurantene vi så hadde moderat besøk denne lørdagskvelden, var det en kø på 12-15 for å komme inn på $PIK€.








En enkel, men meget god restaurant! drives av 5 meget entusiastiske unge gutter, $PIK€ har 10 årsjubileum i år. Videoskjerm ved inngangen viste hvordan kokkene jobbet på kjøkkenet.