onsdag 19. september 2012

Tilbake i Abela i september - tur til Zadar

Tilbake i Biograd etter 7 uker hjemme. Rundt 30 grader, lett vind og rundt 25 grader i vannet. Deilig å være i båten igjen! :-)

Fortsatt stor aktivitet på stranden, med populære lekeapparater som da Jacob, Haakon og Ella var her i juli. Etter 2 dager med klargjøring av båt, vasking og ordning, fikk vi en 3 dagers Bora-vind, så vi ble liggene ved brygga i Biograd til det verste var over. På de dagene fikk vi alt det regnet vi ikke har fått tidligere på vår seilas i Middelhavet, hverken på de 4 månedene i fjor eller forsommeren i år, og ikke bare det, Bora'en kom med voldsomt tordenvær.
Det ble turer på land mellom skurene. En dag tok vi bussen til Zadar, en liten halvtime ord for Biograd.

Vi kom med buss nær plassen ved St Anastasia's cathedral, Dalmatias største katedral i romansk arkitektur. Som for mange Dalmatiske katedraler, er ofte klokketårnet separat.
Etter å ha forsert en laaaang, smal, gammel trapp, er vi oppe i klokketårnet.

Flott utsikt fra tårnet, her mot marinaen mot nordøst.....
.......her mot Pasman-kanalen mot sørvest, øya Pasman i disen .......
......og bebyggelsen sørøstover fra gamlebyen.
Fra tårnet på St Anastasia ser vi rett ned på St Donatus kirke, en pre romansk kirke, nå et kjent symbol for Zadar. Kirken  brukes idag til renessanse musikk, pga fantastisk akustikk.
Zadar er en spennende by, og Kroatias første universitet ble bygget i Zadar i året 1396.
På vår vandring i ulike byer i Kroatia opplever vi ofte, spesielt på søndager, folkemusikk og dans i parkene. Så også i Zadar. Masse fargerike drakter.
En liten idyll i enden av gamlebyen mot sørvest.

Vi fant en spennende restaurant nede ved kanalen mot øya Pasman, Bruchetta. Den hadde fått "Blue ribbon" for utmerket spisested i 2012 av en av de store reiseoperatørene. Restauranten ligger vakkert til nede ved kanalen.

Vår erfaring støtter den utmerkelsen, vi ga velfortjent ros for beste grillstekte tunfisk hittil i Middelhavet.
Vi ruslet langs bryggene på veg tilbake til bussen. Her lytter jeg til "Zadar sea organ".
Litt lenger nord på bryggen opplevde vi et fantastisk lysorgel.
Nikola Basic er arkitekten bak byens hav-orgel som kan sees nederst på havneområdet i ytterkant av gamlebyen. 7 trappetrinn av stein ned mot sjøen, med uthulede hull og 35 orgelpiper, sørger for ulike lyder når bølgene fra havet slår inn i trappen.
Samme arkitekt utformet også "en hilsen til solen". Det sies at man fra Zadar kan se den vakreste solnedgangen i verden, og arkitekten har videreført ideen med lyd fra bølgene til et tilsvarende fenomen med lys. En stor sirkel av glassplater, med solcellepanel under, sørger for strøm til det vakre lysorgelet ved solnedgang.
Solcellesystemet har også erstattet annen strøm til alt lys på havneområdet som har spart byen for mye energi.

Ingen kommentarer: