søndag 23. juni 2013

Tilbake på Korfu - besøk på slottet Achillion.

Slottet Achillion ble bygget av keiserinne Elisabeth (kalt Sissy), gift med Franz Joseph I av Østerriket og Ungarn, som sommerslott i 1889-1891, et praktfullt palass, men allikevel mest kjent fra de som har eiet det, bodd der og besøkt det. Elisabeth var besatt av skjønnhet, og svært mektig, men nå sårbar etter å ha mistet sin eneste sønn, så Achillion ble hennes tilfluktssted. Achillios ble designet med den mytiske krigshelten Achilles som sentralt tema. Elisabeth ble historisk icon, svært populær, men fikk ikke mange år på dette slottet, hun ble myrdet under et besøk i Geneve i 1898.

Den neste kjente personen som eide slottet ble Keiser Vilhelm II av Tyskland, han gjorde også endel videre utbygginger på slottet, men oppgav det da andre verdenskrig brøt ut. I 1915 fikk franske og serbiske styrker tilhold her på nøytrale Korfu, og det ble senere brukt til hospital.
Hallen i inngangspartiet, nå flott restaurert. Slottet ble veldig nedslitt og ødelagt under krigen, og enda verre ødelagt under andre verdenskrig. Achillion ble da brukt av Italia og Tyskland som hospital og militært hovedkvarter. Etter krigen ble slottet brukt til skoler og barnehjem. I 1962 investerte den greske regjering i tysk gjenoppbygging. Den tredje personen som ble viktig for Achillions videre historie var presideten av firmaet "Baron von Richthoffen".Han fikk samlet verdifulle gjenstander fra slottet som var spredt vidt omkring og delvis ødelagt, fikk restaurert det og bragt det tilbake til slottet i opprinnelig prakt. Etter leasingperioden kom slottet tilbake til greske myndigheters eie og forvaltning. Den seneste del av Achillions historie er fra 1994, da toppmøtet i EEC markerte avslutningen på gresk presidentskap i organisasjonen. I forberedelsen til dette møtet ble bygning og omgivelser satt i stand til slik de fremstår i dag, og en kunne fortelle de besøkende om slottets lange og turbulente historie.

Et vakkert lite Kapell i søndre fløy rett ved inngangen.


De enorme trapperommene er rikt dekorert.
Fantastiske detaljer, som her marmorknekter for taket.

Et av svært mange bilder av "den eventyrlige keiserinne Elisabeth".

Kapteinen i Elisabeth's soverom, han sikrer seg et bilde av "verdens vakreste", som hun ble kalt.

Møbler fra hennes soverom.

Et av utallige smykkesett.

Slottet hadde mange meget godt bevarte, el restaurerte  malerier, bilder og veggdekorasjoner:
Del av takdekorasjonen i hallen, "De fire årstider".


Her vender Ackilles hjem etter en triumf.
Keiser Vilhelm II fikk reist denne bronsjestatuen av Achilles.


Den mest kjente skulpturen av Achilles....
......her forsøker han å dra ut pilen som hadde truffet han i akillesenen, og som ble hans bane.

Fra parken dedikert Akilles, kan en se sjøen mot fastlandet, de høye trærne ga kjærkommen skygge, det var 34 grader allikevel :-)
Flotte smijerns gjerder, et utall sjeldne trær, busker og blomsterflor. Mye "øgongodis"...
 Inngang til terrassen mot syd med alle marmorstatuene, musene.

Artemis og Aphrodite, Apollo og Hermes ved inngangen til hagen.

Kapteinen er borte og får en trudelutt av en av musene, Terpsichore, musikkgudinnen.
Terrassen mot vest. Vi forlater Achillion, og drar tilbake til Korfu by.

Kapteinen må bare ha med en siste eplekake fra byens beste baker.
Da DAMEN får vite at det er siste besøk (for denne gang...), gir hun han 2 bonuskaker, hun vurderte han som god kunde etter minst 2 kaker hver dag i tilsammen 2 uker :-)

Vi må også ta et avskjedsmåltid på "Bougainvilla" ved Rådhusplassen før vi skal forlate Korfu. George serverer friterte blekksprutringer, (mmmm like krispe denne gangen!) George tar caps'en til Svein, synes det er cool å bli med på bilde for Abelabloggen.
George sier vi MÅ smake Bordeto, "a little hot, but a must before leaving...." Bordeto: 8-armet octopus, kokes i lettsaltet vann. Surre løk i olje, så red hot pepper, røre-røre-røre :-) Hvitvin, garlic og tomatpure, så friske tomater, Octopusen skal så surre i dette. Bon apetit!
Etter denne runden er vi klar for neste stopp: Petriti, sørøst på Korfu, så står Paxos og Antipaxos for tur, før Skorpios om noen dager.

Ingen kommentarer: