fredag 9. august 2013

Astipalaia


Vi trodde meltemien hadde gitt seg for denne gang, men Kapteien ”leste” skyene, ”det blir nok litt vind fortsatt”, han pekte på det han kalte sigarskyer,  Det var høytrykk, tørr luft og det var dannet seg skyer på le-siden av fjellene.Det er en type skyer som kalles ”altocumulus lenticularis”, (også kalt linsesky på norsk).  Disse oppstår utelukkende i nærheten av forhøyninger i terrenget. Idet den kraftige vinden høyt oppe i atmosfæren treffer på en hindring, oppstår det en bølgebevegelse som tvinger luften høyt nok til at disse skyene dannes. Disse ”sigarskyene” kunne være tegn på at det fortsatt var liv i meltemien.
Selv om det var rolig og fin sjø da vi seilte ut fra Katapola i sørvestre bukt på Amorgos, fikk vi husket oss den dagen også, nå med kurs for Astipalaia.
Forsvaret var en utmerket bølgebryter på utsiden av Katapola. Vi forlater skjermet farvann før vi igjen får fylt seilene med kuling fra nord. Men vindretningen ga oss en fin slør.
ASTIPALAIA.
Kamera fikk hvile til vi 5 timer senere igjen er i smult farvann. Denne øya hadde vi ikke lest om, og fikk den overraskelsen! Så sjarmerende og flott!
Vi runder den sydvestre kysten på øya, og oppdager Agios Konstantinos, (Sankt  Konstantin.) med en flott strand.
 Vi ser videre inn mot gamlebyen, Chora Astipalaia, nordøst for Livadi. Astipalaia ble kalt "God's bank" p g a de mange velduftende blomster og frukter. Astipalaia gjennomgikk okkupasjon av Kreta, den minoiske era, ca 2000 år BC, før den ble gresk.
På toppen av Chora'en troner det venetianske slottet, hvor Querini-familien hersket i flere hundre år fra 1300 tallet.
Et av kapellene i Chora'en.
...og ett til.
Her er den nyere bebyggelse ned på nordøstsiden av Chora'en.
Chora'en og vindmøllene.
Vi valgte å ankre opp i den østligste bukten på Astipalaia. 
Fin sandbunn som ga godt hold for ankeret.  
Jammen ble det ikke fullmåne her også :-)
Sørøst på øya ligget det gamle klosteret, Panagia Poulariani.
Litt opp i høyden over Panagia Poulariani ligger ruinene etter et romersk bad, severdighet på stedet.
Astipalaia fremsto som en meget vakker og severdig øy.



Ingen kommentarer: