mandag 22. juli 2013

Fra Antiparos til Amorgos - besøk på Klosteret "The Monastery of the Panayia Hozoviotissa".

Marit, Christer, Jacob, Haakon og Ella mønstrer av på Antiparos, der har de leid et hus i 2 uker. 
Vi konstaterer at forholdene er levelige der også.... Her ser vi fra huset og mot sundet mellom Antiparos og Paros. 
Avskjedslunsj med mannskapet den siste uken.
Vi setter kursen mot Amorgos. Meltemien gir kraftig vind med tildels store bølger, og Abela "reiste seg på bakbena" et par ganger, nesten som Jacob fremstilte det på tegningen sin.
Ja, det blir jo litt mye poff i seilet noen ganger...:-)


Sørøstsiden av Paros er spesielt vakker, frodigere enn mange av de andre øyene, og mange vakre hus og husklynger. Vi synes naturhavnene var for lite beskyttet mot meltemien, og valgte å gå til Amorgos, sydvest for Paros og Naxos. 
Vi ankommer Amorgos, og velger å gå inn i havnebyen i Katapola som var anbefalt som bra i meltemi, og dette stemte. Hyggelig havn, og hovedsenter for øya er Chora oppe på fjellet. 
Amorgos har helt fra antikkens tid vært priset som trygg havn i Katapola og gode ankringsplasser på nordkysten. Ved 300år BC , var Amorgos regnet som en av de viktigste sivilisasjoner i Kykladene. 


Øya har flere monumentale kapell fra tidlig kristen tid, her ruiner etter et som ligger i Paradisbukten ved innseilingen til Katapola. 
Like ved Paradisbukten ligger et vrak, det var med i Filmen "The Big Blue" som ble spilt inn på stranden "Anna", nevnes senere.

Vi fikk plass ved brygga rett ved fergekaien. Fiskerestauranten rett inn var stedets mest populære.
Stor fergetrafikk, til alle døgnets tider. 
Solnedgang fra fiskerestauranten..
Vi busser opp til Chora morgenen etter.
Vi skal besøke stedets kjente Kloster,  "The Monastery of the Panayia Khozovitissa". Klosteret er avsidesliggende, og var ukjent for de fleste inntil for noen år siden. Nå er det regnet som et av Hellas' største religiøse og kulturelle monument.
Vi valgte å gå fra Chora til klosteret, god mosjon for båtfolk. 
Fulgte geitestien 2 km ned mot sjøen.
Så 300 trappetrinn opp til Hozoviotissa klosteret, også kalt "Klosteret med alle trappene".

Klosteret har en helt unik beliggenhet, 300 meter over havet, helt inn til fjellveggen, som danner klosterets bakvegg. Det blir også kalt "klosteret med bare en vegg". Påbegynt i 1088, ferdig i 1113. 

Klosterhaven i terrasser nedenfor. 
Kappersplante rett ut av steinmuren.

Fra trappegangen opp til klosteret ser vi ned på stranden "Anna", hvor filmen "The Big Blue" ble spilt inn. Filmen gjorde øya Amorgos verdenskjent, og stranden til øyas mest populære.
Inngangen til klosteret. Høyden på døren var ikke "høy", 1,2 m?
Fine hvitkalkede vegger, det ser velstelt ut. Vi blir invitert inn og får vin og vann. (mest vann)
Et kapell med mange vakre iconer.

Dette icon'et er det sentrale klenodiet i klosteret. "Det mirakuløse Icon av Jomfru Maria av Hozoviotissa". Konturene i hodene til mor og barn er slitt, men sølvinnrammingen var i fin stand. Icon'et voktes, vi fikk ikke fotografere det, så dette er tatt fra en bok. Det kommer fra Hozovo i Jerico, Palestina, og klosteret ble bygget til ære for Maria. Det ble 2-300 år tidligere bygget et kloster nede ved havet, men frykt for at det skulle bli røvet gjorde at nytt kloster ble bygget i fjellet.

Det sies at klosteret ble bygget ved et mirakel rett på det bratte fjellet. Byggingen ble startet etter at en jernnagl, (25 x 3x3cm) og verktøy ble funnet naglet til fjellet, høyt opp over der klosteret ligger nå. Det ble tolket som et klart tegn på at det var her klosteret skulle ligge. Så ble en arbeider heist ned i en tønne hvor han arbeidet fra. Guiden fortalte at hans oldefar, hans bestefar og faren hadde sett naglen i fjellet. Nå er den tatt ut og ligger i et skrin med glassvegg i et av kapellene vi fikk se. Robust nagl, men du verden......! Det ble brukt sten fra Milos, den var lettere enn den lokale stenen. I 1633 var det 60 munker her. Nå er det 3 munker som holder til her.  
Vi gikk opp til Chora'en  igjen, veldig klar for lunsj.
Gresk salat :-) og fylte auberginer. nam nam.....
 
Flott kulturlandskap, velholdte terrasser for olivendyrking. 
Vi imponeres over frekvensen og standarden på fergene som "piler" mellom øyene. 
Havfrua leser guidebøker, noe for Abela-bloggen? 

Ingen kommentarer: