søndag 10. mai 2015

ATEN - kort besøk på Akropolis og Akropolismuseet.

Sesongstart 2015 måtte gå via Aten, siden ingen flyselskap har passende vårruter til Kos.
Det ga en fin anledning til å se Akropolis og Akropolismuseet.. (før Blue Star Ferries tok oss til Kos via Santorini, hvor vi ble i 2 døgn.)
AKROPOLIS.
Akropolis, var i årtider stedet for dyrking av byens beskytter, gudinnen Athena.   Her Parthenon, et symbol på Gresk og Europeisk sivilisasjon, fra det 5te århundre f K. Den ble et religiøst senter, der var på Atens storhetstid. Under Romerriket ble den greske kulturen beundret, så Akropolis besto.  I 1458 ble Aten erobret av tyrkerne, og ble en del av det Ottomanske riket. Akropolis ble bygd om til moske. I 1687 ble bebyggelsen skutt sønder og sammen, til dagens tilstand, i krigen mellom Venezia og det Ottomanske riket.
Havfrua skuer ut over det enorme Herod Atticus Odeon teateret

 Herod Atticus Odeon, det berømte frilufts teateret, et Romersk monument, gitt til Aten av Ferod Atticus, med plass for 500, opprinnelig med treseter, men ble i 330 fK byttet til stenseter, de en fortsatt kan se i dag. Flott restaurert i 1950, og har siden da vært brukt til ulike kulturbegivenheter om sommeren, med et utvalg av verdens beste artister..

Fra Nikes Tempel  ser vi bort til Parlamentsbygningen til høyre, og Lycabettusklippen midt i Aten, 273 m, med en eksklusiv restaurant på toppen.

Parthenon fra syd.

Fra Akropolishøyden mot ruiner etter Zevs tempel, Olympia. 

Rett nord for Parthenon ligger Erechtheion, en gammel helligdom. Mest gjenkjennelig er statuene av jomfruer, brukt som kolonner.
AKROPOLISMUSEET.
 Spør du en som kjenner Aten, hva en bør se i Aten om en har en dag, er svaret, Akropolismuseet og Akropolishøyden. Vi fulgte rådet. Museet ligger noen minutters spasertur fra Akropolis.
En modell av det nye museet som er bygget over ruiner av gamle boplasser, fra 2007, snakk om vellykket og populært museum!   .
 Fra inngangen kan en se rett opp på Akropolis,


og samtidig rett ned i ruinene etter boplasser,

delvis rett ned i ruinene, på utsiden, men museumsbygningen har glassgulv, så en så også ruinene fra første etasje også. Fantastisk! 

Det var flere etasjer med funn fra Akropolis, fra stor og små bruksgjenstander, til mengder av flotte skulpturer, av guder, gudinner og halvguder..... Men det var forbud mot fotografering innendørs, dessverre.


Ingen kommentarer: