onsdag 17. juli 2013

DELFI - arkeologisk sted og museum, og stadion for Pythonlekene, Apollo's tilholdsted.

Delfi, nord for Korint Gulfen, (markert med grønn prikk ca midt i bildet), ligger midt i en kløft mellom høye, spisse fjell ved Parnassos. Her ble guden Apollo tilbedt, og det viktigste greske orakelet oppsto her, Orakelet av Delfi. Orakelet var berømt i hele Hellas, det måtte konsulteres før alle viktige beslutninger ble tatt. Tolkningene av svarene en fikk var imidlertid ofte uklare eller til og med obskøne, men de ble allikevel ansett for å være mer sanne enn mulige alternativer.

Delfi var i oldtiden ansett for å være verdens midtpunkt, De høye forrevne fjellene mot nord og den slette fruktbare dalen med elven mot sør, bidrar i stor grad til en mytisk atmosfære. Navnet stammer fra Apollo Elphinos da guden ble dyrket i form av en delfin.
Søyler fra samlingshallen i nedre del av Delfi.


Kapteinen leser mytene om "verdens midtpunkt". Dette spesielle naturområdet, samtidig med Delfi's sentrale plassering på Hellaskartet, gjorde at stedet i antikken ble fremstilt som verdens navle, omphalos. Mytene sier at guden Zevs slapp to øgler fra "endene på jorden", og de møttes her på fjellet ved Delfi.
Mytene er mange, og en sier også at Zevs slapp en sten fra verdensrommet og at denne traff akkurat her i Delfi. Og i kløften her steg dampen opp og det første orakelet oppsto, Orakelet av Delfi, dedikert gudinnen Gaia, jordguden. 
For å få innpass  i Delfi, måtte Apollo beseire dragen Python, (et uregjærlig monster og sin mor Gaias fiende.) 
Apollons tempel slik det er gravd frem. 
En del av en av søylene med ornament fra Apollos tempel som er bevart. (den til høyre.....)

Athenes skattkammer.
Athenes skattkammer slik de mener det har sett ut..

Rett ovenfor  Apollos tempel er Amfiteateret. Her Børge's performance, til jubel fra tilskuerne :-)

Avansert vann- og avløpssystem i Delfi.
Nordvest for Apollons tempel ligger Python Games Stadion, etablert her i begynnelsen av det 3.dje århundre BC. Opprinnelig lå stadioen nede på sletten  ved elven. Opprinnelig var disse "lekene" konkurranser som ble holdt for å markere drapet på dragen Python, og det var musikk konkurranser for å ære god musikk. Etterhvert ble det ulike sportslige konkurranser. Det var et av 4 steder i Hellas for den type "leker". De mest kjente selvsagt, var the Olympic Games! (Olympia på Peloponnes.)
På stadion, vi slapp heldigvis å løpe, det var trening nok å gå helt opp i varmen!
Katarina og Børge på veg ned fra stadion.




Den Franske skole startet utgravinger i 1892, og har fortsatt store deler av arbeidet. Delfi Museum huser de fleste viktige funn. 
Museet ligger vakkert til noen hundre meter fra det arkeologiske området.
Ved inngangen til museet står en modell av det arkeologiske området.
Rekonstruksjon av Apollos tempel.



Marmorstatue av Apollon
Et fat som viser Apollo sittende på en stol med løveføtter. Han ofrer vin til en ravn, samtidig med at han holder sin lyre laget av skilpaddeskall. 480 BC. (ravnen symboliserer den vakre kongsdatteren Koronida, som han har blitt forelsket i, i følge myten.)
På sørveggen av Apollotemplet er det funnet inskripsjon av to hymner dedikert til Apollo. Dette er viktige bevis for både dyrkelse av guden og hans tilegnelse av musikk. Musikalske opptegninger finnes sammen med lyrikk. Hymnene er senere arrangert og satt opp av athenerne i Delfi til Apollos ære. 
Andre guder som er assosiert med Delfi er Dionysosh og Athene.

Denne bronseskulpturen er nevnt som Delfimuseets viktigste utstillingsgjenstand. Kusken Iniohos er del av en stor ekvipasje, (se neste bilde) etter en seier i Pythian Games i 474 BC.  (Vognene er ikke rekonstruerte.) Dette er et av mesterstykkene i gresk oldtidskunst. Kusken er kronet med seiersbeviset. Øyene er laget av emalje og leppene av rødlig kobber. Utrolig uttrykksfull og livaktig!
Ellers et lite utvalg av alle de flotte gjenstandene museet kan fremvise:
Nike, i fart! Et poeng å fremstille personen i fart, med smil om munnen, og.... klesdrakten i fine folder.....
Sphinx'en, en gave fra innbyggerne på Naxos. Viktig Ionisk håndverk fra ca 560 BC. 
Fløytespiller, bronsestatue, Korintisk kunstverk fra 500 BC.

Omphalos, slik Verdens midtpunkt er fremstilt inne på museet.
En fantastisk dag, vi følte oss opphøyet etter vandring på historisk grunn!

Ingen kommentarer: