mandag 30. mai 2011

Abela 3 i Cascais

Følg Abela 3 seile rute "live" på Sailing log

Abela med kurs for Gibraltar tirsdag formiddag



Satelitt bilde fra Cascais tirsdag morgen 31.mai.


Innsailingen til Cascais mandag morgen


søndag 29. mai 2011

A Coruña - Porto - Lisboa

Etter halvannen døgns opphold i Coruña, seilte Abela videre til Porto, ankomst fredag formiddag. Behørig portvinssmaking, sightseeing og "fjelltur" før seilasen gikk videre mot Cascais v/Lisboa søndag formiddag. Det meldes om varmt vær og bra bør.
Mandag formiddag: Etter fin nattseilas, men tidvis i voldsomt regnvær, ligger Abela nå i Cascais, flott havn! De ser rett bort til Estoril. I dag står sightseeing i Lisboa på programmet. I natt hadde Abela første skikkelige regnvær siden de startet fra Elløs for en måned siden.

torsdag 26. mai 2011

Dublin - Spania



Utseiling fra Dublin

Fra Dublin gikk ferden ned langs Irskekysten, med god hjelp av de sterke tidevannsstrømmene, men med liten kuling og bølgene rett i mot. Sjøen var grov, og kokken (Rikard) hadde sitt svare strev med å holde grytene på plass. Maten smakte fortreffelig.






Bordet av tollere


Underholdningen til maten sto de Irske tollerne for – det er ikke hver dag du blir bordet av rib i grov sjø. Tollerne var bare hyggelige og takket pent for seg når de var blitt forsikret at vi hverken hadde narkotika eller store mengder sigaretter om bord, og Svein kunne dokumentere at alle papirer var i sin skjønneste orden.




Scilly Islands


Ved midnatt, halvannet døgn etter at vi forlot Dublin passerte vi Scilly Islands på nært hold; en gruppe forblåste øyer i utløpet av Irskesjøen mellom Irland og Cornwall. Vi hadde timet avreise bra i forhold til værmeldinger, og gikk klar av rufseværet som drev in over Irland nord for oss.






Biscaya
Biscaya var en overraskelse; trass i sitt rykte om røffe forhold var det rolige, lange dønninger, lite vind og varmt i luften. Hvem hadde trodd at vi skulle seile for genaker og kunne ligge og sole oss på fordekket i badebukse?
Vi ble fulgt av en stor flokk delfiner i nesten et døgn; de lekte rundt båten, akselererte under skroget, hoppet i elegante buer og kommuniserte med rare kvekkelyder og prusting. En kjempeopplevelse!


Ankomst Spania


Besetningen på fire hadde under overfarten v¬ært var delt inn i to lag som byttet på å seile. Lagene hadde 4 timer vakt og fire timer hvile/søvn. Etter 5 døgn kontinuerlig seilas var det flott å se de høye fjellene på Spanias nordvestre hjørne. Vi ankom A Coruna ved 1-tiden på natten, og krysset ute i leden til dagslyset kom, og til vi fikk kontakt med havnekontoret. 07:30 lå vi fortøyd ved bryggen, etter at Svein hadde tatt oss helt inn for seil på en eksemplarisk måte. Motoren var midlertidig ute av drift p.g.a. noe problemer med vifteremmen og et strammehjul.


Gourmetopplevelser i A Coruna

Maten i nord Spania var en opplevelse! Tunfiskpai, lekre skinker, nydelig tilberedt sjømat og gode lokale viner. Dag nummer 2 leide vi bil og dro på sightseeing. Første stopp var Santiago de Compostela, som i århundrer har vært kjent som målet for en pilgrimsferd til fots gjennom Frankrike og Spania. Vi kom under gudstjenesten i katedralen, og hadde en stemningsfull opplevelse. Gudstjenesten ble avsluttet med en spektakulær oppvisning der kirketjenerne ved hjelp av tau svingte røkelseskaret som en pendel helt opp under taket i katedralen.


Gutta i “godtebutikken”

Etter en god lunsj i Santiago de Compostela gikk ferden videre til nordkysten. Hos den lokale Volvo Penta forhandleren våknet shoppinggenene hos gutta, og vi endte opp med to flotte verktøyskrin i tillegg til det vi egentlig kom for å kjøpe. Vi fulgte kystveien videre tilbake til A Coruna, der vi avsluttet dagen hos den lokale skinkeforretningen / restauranten. Siden sist vi var der hadde de fått inn månedens levering av skinker – 400 stykker(!) som dinglet i taket over oss.
Bjørn hadde en herlig stund i motorrommet og fikk på plass nytt strammehjul og vifterem.


Avgang mot Porto


I morgen, den 27. mai går ferden videre sørover. Vi planlegger å seile i et strekk frem til lørdag, og regner med å komme til områdene rundt Porto, litt avhengig av vinden.

tirsdag 24. mai 2011

Abela 3 ankommet Coruna havn i Spania

ARRIVAL of ship: ABELA 3
Port: CORUNA
Time: May 24 2011 5:56AM (UTC)
Onsdag 25 mai: Mannskapet leide bil og hadde bl a en fin tur til Santiago de Compostela.





lørdag 21. mai 2011

Biscaya

Satellitt telefon fra Abela lørdag formiddag:
Delvis motorkjøring i natt pga lite vind. Nå sydlig frisk bris, seiler inn i Biscaya, håper på mer nordlige vinder for å komme lenger ut i Biscaya. Alt vel ombord!
Lørdag kveld: Vind mer vestlig, så kursen er lagt mer mot sør, 170grader. Sol og varmere vær.
Søndag formiddag: Stor stemning ombord! Abela har tilbakelagt mer enn halve Biscaya, fart 7-8 knop med kurs mot A Coruña, forventer nå å være fr
emme i løpet av mandag. Drømmeforhold ifølge Kapteinen! Ship Ohoi!
Søndag middag: Abela cruiser nå i lett nordlig bris med genaker, 150 nm av A Coruña. Vindprognoser er økende N NE bris. Mannskapet gir uttrykk for stor trivsel, chief i pantry byr idag på hjortegryte :-)
Søndag kveld: Solnedgang etter en stille, rolig seildag, hvor Abela fikk besøk av delfiner som lekte rundt båten. Bjørn ville bade, men lot seg overtale til å vente noen dager.
Mandag formiddag: natt med relativt lite vind, de seiler i 5 - 6 knop, platt lens, SOL & VARME!! .....venter nå å være i A Coruña i løpet av natten eller ut på morgenen tirsdag. Det virket som akkurat det ikke var så viktig lenger, det var sommer, de hadde allerede fått smaken på hvordan livet i Abela vil bli i Middelhavet. Det eneste problemet ombord, var å finne ut hva som skjulte seg i boksen med det rosa lokket i fryser'n, var det hjortekjøtt eller kyllinggryte?
..........livet er herlig............ Skulle hilse til venner og kjente!
Mandag kveld: Abela seiler fortsatt i laber bris, og meldingen i kveld var klar og enkel: ........livet er herlig!.........

fredag 20. mai 2011

Første døgn underveis fra Dublin mot Cape Fisterra.

Abela er nå inne i 2.dre døgn på Etappe 2, fra Dublin mot Cape Fisterra. Fin seildag etter natt med motvind. Mannskapet melder i ettermiddag om W/SW-lige vinder, og en fart på 7+ knop. (AIS-systemet viser at farten har vært mellom 3,5 og 9,4 knop siden de dro fra Dublin).
I Irskesjøen ble Abela bordet av tollere, de var vennligstilte :-)
For interesserte kan Abela 2 følges på internet, via AIS, sjekk hva som ligger bak linken:
http:/www.marinetraffic.com/ais/no/shipdetails.aspx?MMSI=258087140
(Abela 3 er registrert i AIS-systemet med MMSI=258087140.)
Bildet viser Abela underveis over Nordsjøen 1. mai. Bente, søsteren til Kapteinen står til rors. Flott bilde tatt av et dansk fartøy. På venstre side i skjermbildet er linken "Nåværende posisjon". Den gir info om hvor Abela befinner seg, fart og seilkurs. (om det står "For tiden ikke innen rekkevidde", prøv om igjen senere.)
Ellers kan en se på hva som har skjedd, bak linken "Historiske reiseruter".
Kl 21.41 gmt fredag kveld, passeres Scilly Islands.

torsdag 19. mai 2011

Avgang fra Dublin













Etter en fin tur med RyanAir fra Rygge ankom mannskapet for etappe 2 , Kjell Morten Méd, Bjørn Benum og Rikard Kinn jacht havnen i Dun Laoghaire den 18-05-2011, 13;30. Vi ble ønsket velkommen i båten av Svein.
Etter velkomstskål og briefing om båten dro vi på handletur for å toppe opp provianteringen. Tidligere på dagen hadde Svein fått byttet batterier og funnet årsaken til problemet med løs brakett for dynamo. Braketten slo ned i motorfundamentet når motoren beveget seg i gummiopphengene. Volvo Penta’s stedlige representant ville løse problemet ved å bygge nye motoroppheng – en jobb på et par dager. Etter en liten jobb med huggjern hadde Bjørn løst problemet, og vi kunne komme oss avgårde og utnytte fine værforhold i Irskesjøen, over Engelske kanalen og i Biscaya.
Vi hadde fin aftentur til den anbefalte lokale puben. Litt sjømat, godt lokalt kjøtt, en flaske rødvin, en lager og en stout.
Etter frokost, ship-shape og diesel er planlagt avgang 19.05.2011, kl 12:00.







søndag 15. mai 2011

Etappe 1 fullført

Etter en fin avslutningslunsj med innlagt irsk whisky på O'Neils pub og restaurant inne i Dublin fredag, reiste resten av mannskapet, Bente og Svein, sammen med skipper frua Berit, hjem tidlig lørdag morgen med Ryanair til Rygge. Svein Haakon blir igjen for å klargjøre båten for Etappe 2. Mannskapet ankommer 18 mai. Svein planlegger 17 mai tog på moloen!

Takk igjen for en kjempefin og spennende tur.










På tur i Dublin












 






Kryssing av Irskesjøen til Dublin

Fra Tarbert Marina gikk ferden mot Irskesjøen. Vi var spent på kryssing av North Channel, men studier av strømdiagram og timing av tidevann over North Channel ga full uttelling. Frisk vind, opp til 32 – 33 knop ga oss mulighet til å få testet ut cutterfokken. Vi fikk en fantastisk demonstrasjon av betydningen av å reve seil og allikevel få topp fart. Vi logget 10,3 knop med 1/3 storseil og halv cutterfokk!

Fra Bangor Marina ved Belfast ble kursen satt mot Dublin. Det vekslet mellom vindstille og opp i 32 knops vind, dels med hagl. Vaffelsteking på Irskesjøen mellom bygene. Heftig navigering mellom garnbøyene før spennende (!) innseiling i måneskinn til Dun Laoghaire Marina ved Dublin, ferdig fortøyd kl 2400. Velfortjent ankerdram etter avslutningsseilas på 106 nm som punktum for Etappe 1 på “Abelas ferd mot Middelhavet”. På tross av motvind og kryss klarte vi allikevel å holde et gjennomsnitt på 7 knop. Vi opplevde igjen verdien av AIS, da en Ro-ro med 17 knops fart konkurrerte om plass i køen ved innseilingen til Dublin.

Mannskapet uttrykker stor begeistring for tur og opphold, og at skipper’n har bragt oss trygt over Nordsjøen, spennende kanaler og Irske sjøen.

SHIP OHOI






Høneblund på skipper'n, trodde vi, før han, fortsatt med lukkede øyne sier: "fall av litt, ikke seil for høyt...."








                                              Bente, erfaren til rors over hele North Channel.
 










Kartplotteren viser 10,3 knop, storseil revet til 1/3 og 1/2 cutterfokk


Moloen i Bangor ved Belfast










Skippern tester votter med batteri

 



Nystekte vafler - nam..nam




Solnedgang over Irske sjøen










torsdag 12. mai 2011

Crinankanalen

Tirsdag og onsdag. Onsdag morgen ble mannskapet redusert med ytterligere en person, da Alf reiste hjem. Vi valgte å gå Crinankanalen som vi hadde hørt var den vakreste. Selv om den er bare 9 nm lang, tok det en hel dag å passere, fordi vi selv måtte betjene slusene. 15 sluser og 7 broer. Da vannstanden var for lav for Abela, måtte vi overnatte i Sea Locken, slik at de fikk øket vannstanden i kanalen for at Abela kunne passere med sine 2,5 m. Svein B ble sjekket ut som slusevokter, han besto både teori og praksis, og viste dermed at han også kunne betjene slusene og ikke bare sjarmere de kvinnelige slusevokterne. Kanalen svarte til forventningene, hus med vakre hager med store Rododendron og Asalia busker lå få meter fra rekka på Abela. Uvirkelig. Byggingen av kanalen startet i 1793.
Men det var allikevel godt å komme ut i rom sjø igjen onsdag ettermiddag.





Sea Lock Crinan kanalen



Kokken disker opp en forrett


Kan dette gå bra??


Her er det trangt