torsdag 26. mai 2011

Dublin - Spania



Utseiling fra Dublin

Fra Dublin gikk ferden ned langs Irskekysten, med god hjelp av de sterke tidevannsstrømmene, men med liten kuling og bølgene rett i mot. Sjøen var grov, og kokken (Rikard) hadde sitt svare strev med å holde grytene på plass. Maten smakte fortreffelig.






Bordet av tollere


Underholdningen til maten sto de Irske tollerne for – det er ikke hver dag du blir bordet av rib i grov sjø. Tollerne var bare hyggelige og takket pent for seg når de var blitt forsikret at vi hverken hadde narkotika eller store mengder sigaretter om bord, og Svein kunne dokumentere at alle papirer var i sin skjønneste orden.




Scilly Islands


Ved midnatt, halvannet døgn etter at vi forlot Dublin passerte vi Scilly Islands på nært hold; en gruppe forblåste øyer i utløpet av Irskesjøen mellom Irland og Cornwall. Vi hadde timet avreise bra i forhold til værmeldinger, og gikk klar av rufseværet som drev in over Irland nord for oss.






Biscaya
Biscaya var en overraskelse; trass i sitt rykte om røffe forhold var det rolige, lange dønninger, lite vind og varmt i luften. Hvem hadde trodd at vi skulle seile for genaker og kunne ligge og sole oss på fordekket i badebukse?
Vi ble fulgt av en stor flokk delfiner i nesten et døgn; de lekte rundt båten, akselererte under skroget, hoppet i elegante buer og kommuniserte med rare kvekkelyder og prusting. En kjempeopplevelse!


Ankomst Spania


Besetningen på fire hadde under overfarten v¬ært var delt inn i to lag som byttet på å seile. Lagene hadde 4 timer vakt og fire timer hvile/søvn. Etter 5 døgn kontinuerlig seilas var det flott å se de høye fjellene på Spanias nordvestre hjørne. Vi ankom A Coruna ved 1-tiden på natten, og krysset ute i leden til dagslyset kom, og til vi fikk kontakt med havnekontoret. 07:30 lå vi fortøyd ved bryggen, etter at Svein hadde tatt oss helt inn for seil på en eksemplarisk måte. Motoren var midlertidig ute av drift p.g.a. noe problemer med vifteremmen og et strammehjul.


Gourmetopplevelser i A Coruna

Maten i nord Spania var en opplevelse! Tunfiskpai, lekre skinker, nydelig tilberedt sjømat og gode lokale viner. Dag nummer 2 leide vi bil og dro på sightseeing. Første stopp var Santiago de Compostela, som i århundrer har vært kjent som målet for en pilgrimsferd til fots gjennom Frankrike og Spania. Vi kom under gudstjenesten i katedralen, og hadde en stemningsfull opplevelse. Gudstjenesten ble avsluttet med en spektakulær oppvisning der kirketjenerne ved hjelp av tau svingte røkelseskaret som en pendel helt opp under taket i katedralen.


Gutta i “godtebutikken”

Etter en god lunsj i Santiago de Compostela gikk ferden videre til nordkysten. Hos den lokale Volvo Penta forhandleren våknet shoppinggenene hos gutta, og vi endte opp med to flotte verktøyskrin i tillegg til det vi egentlig kom for å kjøpe. Vi fulgte kystveien videre tilbake til A Coruna, der vi avsluttet dagen hos den lokale skinkeforretningen / restauranten. Siden sist vi var der hadde de fått inn månedens levering av skinker – 400 stykker(!) som dinglet i taket over oss.
Bjørn hadde en herlig stund i motorrommet og fikk på plass nytt strammehjul og vifterem.


Avgang mot Porto


I morgen, den 27. mai går ferden videre sørover. Vi planlegger å seile i et strekk frem til lørdag, og regner med å komme til områdene rundt Porto, litt avhengig av vinden.

1 kommentar:

Bente sa...

Heihei, Takk for flott rapport om seilas, skinker, røkelse og motor! All mulig lykke for Abela videre sørover. Klem fra Bente