onsdag 4. juni 2014

BERGAMA CARPETS - Veveri som er medlem av kjeden som leverer til Dobag

Kartet viser Teppeveverier i ulike regioner av Tyrkia. Et av dem er Bergama Carpets, som er et kooperativ hvor tyrkiske kvinner driver sin egen teppebusiness i et kollektiv. De er på veveriet noen dager i uken, og vever hjemme ellers. For disse kvinnene er dette et viktig sosialt og profesjonelt fellesskap. Det veves både ulltepper og silketepper her.

Vi starter med en demonstrasjon som viser hvordan en spinner silketrådene fra kokongene.  De varmes i et bad til de ble myke,
.
.... da kunne trådene dras ut av kokongene.
Hun samlet endel tråder, 
 ....og disse ble da knyttet opp på en nøstemaskin, 
som da laget store nøster med silkegarn.

Vi fikk så en omvisning i veveriet, hvor 4-5 kvinner satt ved hver sin vev. At det der inne var sosialt og hyggelig, var det ingen tvil om, den livlige praten stoppet da vi kom inn, og de smilte og ønsket oss velkommen.
Dette teppet tar det 7 måneder for en erfaren teppevever.

Her får vi en leksjon i ulike typer knuter og kvaliteter, og tilbud om å bidra med noen knuter på dette vakre teppet. Veveriet bruker bare farger av planteekstrakt. Planten  Madder rot for rødt, indigoblått fra planten Indigofera, forøvrig det eldste fargestoffet som er kjent, og gult fra bl a  Kamomille.
De ønsket selvsagt å selge noen av det teppene som lå i digre hauger i flere rom, og de kom bokstavelig talt flyvende ut på gulvet. De kastet dem ut så de gikk 360 grader rundt, så de fikk vist fargespillet fra ulike vinkler 😊
Vi lider valgets kval....

Det var noen som "snakket mer til oss enn andre...."

Ingen kommentarer: