mandag 2. juni 2014

EFESOS - en av den vestlige verdens flotteste ruinbyer!

Selv om vi flere ganger har spøkt med at "nå har vi vel sett nok gammel stein", så var vi vel aldri i tvil om at vi ville besøke Efesos. Om en noen gang skulle få en sterk følelse, og et bilde av hvordan det var å være i en antikk by, så måtte det være i Efesos!

Odeon, det lille teateret, rett ved  kolonnegaten som gikk fra badene og basilikaen,
 forbi offentlig møteplass og  handelsplassen til...
  Domitians tempel.

Videre går vi ned Curetesgaten, langs ruinene, mange tempelfasader så imponerende restaurert, ulike monumenter, og delvis begravde terrassehus med flotte gulvmosaikker, da oppleves atmosfæren i denne gamle byen veldig sterkt.
Det ble sagt at det kun er 10 prosent av Efesos som var gravd frem. Restaureringen er formidabel, og noe av det flotteste må jo være terrassehusene. Bildet viser noe av interiøret i det som har vært herskapshus, som nå er restaurert.

Det var ioniske bosetninger her helt fra 1000 f K. Efesos ble tidlig en betydelig handelsby ved elven Kaistros, i konkurranse med Miletos og Smyrna (Izmir), men en fordel for Efesos var at karavaneveien fra Nineve og Priene endte her. Efesos storhetstid var på 100 - 200 tallet, med 400.000 innbyggere, Romerrikets 4de største by, og hadde Anatoliens største havn, og var port mot vesten.
Gjennom det berømte Artemistempelet ble også Efesos et religiøst sentrum, det regnes som et av verdens syv underverk. Utgravninger av dette tempelet pågår fortsatt. Allerede i førhistorisk tid var dette et valfartssted for pilgrimer fra Lilleasia for dyrkingen av   fruktbarhetsgudinnen Kybele. Etterhvert ble Kybelekulten en del av Artemisdyrkelsen. På den mest berømte statuen av Artemis ble hun fremstilt med flere rader med kuler over kroppen, som ble tolket som bryst eller egg, fruktbarhetssymbol. 

    

Kapteinen foran det som er nevnt som Efesos mest severdige, Celsus Biblioteket, bygget 114 - 117 eK. Bygd av Consul Gaius Julius Aquila til minne om faren.Biblioteket ble først ødelagt av Goterne, senere av et jordskjelv i år 1000.Statuene i nisjene i fronten representerer Sophia (visdom), Arete (dyd), Ennoia (intellekt) og Episteme (kunnskap).
.... her ved en av dem, den vise Sofia ....

Historiske datoer (Riktignok på tysk, men endel oppklarende for havfrua :-))
Var det denne statuen av Artemis som  skulptøren Polykleitos vant med, da alle deltagerne i konkurransen, som skulle kåre vinneren, satte seg selv først, og Polykleitos som nr 2? 




Marmorgaten mellom Biblioteket, forbi ...........handelsplassen (agora'en) på østsiden....
 og gymnaset på vestsiden, og til...  

Det Store Teateret. Havfruen er her bra plassert i teateret, opprinnelig hellensk arkitektur, fra ca  år 300 - 100 f K. Senere vesentlig ombygget av romerne i slutten av 1 århundre eK, ytterligere av Trajan noen år senere. Teateret fikk da en 3 etasjes fasade.
Ornamenter fra det store teateret. 
Her fra toppen av den nordre delen av amfi, med utsyn ned "Havnegaten", som den gang endte i Efesos travle havn ved elven Kaistros, før elven slammet igjen havneområdet. (Havnen for området ligger nå i Kusadaisi.)

Innimellom all den imponerende steinen, og ut av den, vokste disse nydelige valmuene!



En av de 4 søylene som lå i enden av Havnegaten opp mot det store teateret.
Havnegaten opp mot teateret.

Ruiner av Maria kirken.

Alteret i Mariakirken.

Korset over altertavlen.

Modell som viser hvordan Mariakirken opprinnelig var.

Mariakirken mot alteret fra sør.

Her foregikk dåpen.

En nyere døpefont.

En utrolig flott og stor dyp lilla Cala titter opp blant det ellers viltvoksne...  

Vi er på veg til Marias hus, noen km fra byen.

Inngangen til Marias hus.
Det er ikke lov å fotografere inne i huset, her er bilder fra en guidebok:
Alteret inne i Marias Hus.

Ingen kommentarer: