tirsdag 3. juni 2014

DEGIRMEN- Park, Farm og Restaurant, Yerlim Organic Products! En opplevelse for gane og øye!

"Eating has always been a matter of passion - and passion begins with the growing and refinement of raw products". Sitat fra intervju med Gursel Tonbul, grunder og leder av Degirmen Park Restaurant & Yerlim Organic Products, nær Kusadaisi. Bildet viser storstua i restauranten som er dekorert med et vel av farmens produkter.
Det er første gang jeg bruker en bloggside på et spisested, men Degirmen nær Kusadaisi var en stor opplevelse! Ca 15 km sørøst for Kusadaisi, (37grader45,5min N, 27 grader 17,4 min E) ligger en organisk farm, i et vakkert parkområde. Pioneren, Gursel Tonbol, og hennes mann Hasan hadde en filosofi og drøm om å skape en organisk drevet farm, inkludert husdyr, men også gjøre dette til en helhet i en park med en restaurant.  Stedet fremstår nå som en enorm park, med alle mulige slags vakre trær, busker, urter og blomster.
Vindmøllen er ligger rett ved porten.

Inngangspartiet til restauranten.....

.. med en flott hesteskulptur.

En ser mange gamle bruksgjenstander, f eks her hvor møllestein er brukt for å lage en fin benk.
Vi har vært i Efesos hele dagen, så vi er sultne og starter i restauranten. Vi får grundig innføring i de ulike typisk tyrkiske forrettene, og kan velge fra nesten 20 ulike varianter.

Forretten er valgt, og vi har en berettiget mistanke om at vi er mette før hovedretten kommer.
Det er tidlig i sesongen, så det er kun noen bord som er opptatt denne dagen. Vi nøt de nydelige tyrkiske spesialitetene, laget av farmens ulike produkter. Og ikke minst brødet, oljen urtene som var i spesialblandinger for de ulike rettene, dette var en opplevelse i gode smaker!  ....og oljen var topp :-). Vi måtte ha pause før vi gikk på hovedretten, nok en tyrkisk spesialitet: ovnsbakt geit med naturris, smaksatt med små leverbiter av geit, små grapes og div krydder, bl a kanel. Vinen en Yerlim Cabernet Savignon, så avstemt :-) og velsmakende! 
Fra terrassen mot storstua. På nedsiden en andedam hvor vi kunne drikke kaffe etter middagen.

Hit kommer det store busslaster til lunsj i sommersesongen.
...også denne barnestolen var ledig da pus ønsket en hvil i skyggen....

Rundt hele terrassen var det flotte gamle rosetrær. Farmen er et yndet sted for fotografering av brudepar, intet unntak da vi var der....
Etter en fantastisk middag, var vi så heldige å få hilse på grunderen, Gursel Tonbul. En flott dame, med klare tanker rundt organisk produksjon og drift av stedet. Hun fortalte om stedet, og starten for vel 16 år siden.  Gunsel Tonbul er en flott eier og driver av stedet, og er stolt av det hun hadde skapt, men la ikke skjul på at det var krevede å drive.  
Vi måtte da selvsagt ta en tur til gårds-shop'en, der fant vi det beste brødet vi noen gang hadde smakt, oljer, vin, olivenpasta, urter, grønnsaker, frukt, nøtter, egg, olivensåpe, alt fra farmen.
Hun fremhevet sin Yerlim Merlot, hennes favoritt :-) og ikke minst Yerlim hvitvin som hun var veldig stolt av, den var en gullmedaljevinner.
Gårdeggene var helt sikkert fra "lykkelige høner"..... de hadde hønefjær.....
"The love of olives resulted in creation of an oil museum", the Oletarium. ( ref guiden.) Oljemuseet viser utviklingensprosessene oljeproduksjonen har gjennomgått fra oldtiden, via damppressing, til dagens elektriske teknologi. Nesten alt i denne samlingen er fortsatt i brukbar forfatning.  Oljen fra farmen er prisbelønnet og er rangert blant verdens 100 beste olivenoljer! (Abelas oljelager er nå supplert.) 
På veg inn til museet var det laget ulike miljøer fra gammeldags gårdsdrift.

Vi vandret i parken og kunne iaktta 
"lykkelige" geiter, sauer, høner haner kyr, hester og esler som gikk rundt i det fri.

Overalt er det blomstrende trær eller busker, bare vakkert!
Her er vi ved en kafe nede ved andedammen.
 
Vi dro fra farmen med en følelse av ærbødighet og respekt for sterke mennesker som har våget og satse, og som har skapt et slikt sted! Bare fantastisk! Vi håper å komme tilbake hit!
 

1 kommentar:

Anonym sa...

Denne bloggen er jo gull :)
Så bra skrevet, og fine bilder - og så mye god mat,- jeg gleder meg til å smake når dere kommer hjem !
Lillesøster :)