onsdag 30. mai 2012

KORNATI Arkipelet - Nasjonalparken

Forlater en fin havn i Zirje, og setter kursen mot Kornatiøyene.
Plutselig dukker det opp 4 delfiner som gjør en flott, synkron oppvisning. Fotografen rekker akkurat å fange inn en av dem idet den kommer opp og takker for applausen.
n
Vala Smukvica, kjent havn for seilere i disse farvann. Her finnes et par restauranter som drives av etterkommere av tidligere eiere av Kornatiøyene. Populært ankringssted på "gode vinder."
Helt spesielle fjellformasjoner med lagdelte fjellhyller på skrå.
Nakne øyer. Bøndene har tidligere brent ned trær og busker for å få frem beite for husdyrene. Disse har da etterhvert spist rent slik at all plantevekst har blitt borte fra noen av øyene.
Opat Kornat, rett nord for Vela Smukvica. Også en mulig naturhavn for nordlige vinder.
Nydelige holmer og skjær i ettermiddagssolen.
Vi ankret opp på nordsiden i innløpet til Lavsa. Nydelig sted! Her ble vi i 2 døgn. Vi merket fort at stemningen i Nasjonalparken var stille og fredelig, sammenlignet med i marinaene og uthavnene vi tidligere hadde vært i. Båtene passerte hverandre uten for mye lyd. Færre charterbåter, og færre antall i hver båt. Nasjonalparken innbød til mer avslappnde dager i rolig uthavner. Fint sted å være........
Overvåkningsfly passerte Lavsa midt i frokosten, også det uten for mye bråk :-) Nasjonalparken følges opp, slik at relger for ferdsel overholdes. En betaler en fee for å oppholde seg i parken.
Det ble en fin trimtur til topps på Lavsa. Vi balanserte på steinblokker.
Indre basseng på Lavsa, der var det lagt ut bøyer. Selv om Kornati nå er nasjonalpark, har etterkommerne av de som opprinnelig eide øyene, fått bo og drive spisesteder her.
Rett ut av steinen vokser en skjønn liten plante, ligner på vår Rødsildre.
Utsikt fra toppen av Lavsa til naboøya mot nord, Priskera med en ACI marina. Også en anbefalt havn.

Ingen kommentarer: